About

Wie ziet er niet graag deftig en verzorgd uit? Bent u zoals mij ook overtuigd dat een kostuum voor dat tikkeltje meer X-factor zorgt? Op dit blog vindt u werkelijk alle informatie rond het kostuum. Waar kopen, prijs, welke soorten, trends, verhalen en weetjes... Veel leesplezier!

dinsdag 8 september 2009

Dresscode stadskledij – kostuum, black of white tie?

Op heel veel uitnodigingen vindt u ze terug. Het gaat hier niet om de lijst met genodigden of de plaats waar het gebeuren plaatsvindt, maar om de dresscode. Of u het nu leuk vindt of niet, het zou bijzonder arrogant en onpasselijk zijn mocht u die niet respecteren.

Wat vaak voorkomt is de term “stadskledij” (ook wel lounge suit of town suit genoemd). We hoeven u dan ook niet te vertellen dat een short of minirok hier niet toe behoort. Ook al is de jeans vrij casual en draagt u dit tijdens stadswandelingetjes, u laat hem ook hier onverbiddellijk achterwege. Wanneer gevraagd wordt om stadskledij aan te doen, doelt met op een kostuum of makkelijk zittend pak. Al hoef je dit niet zo nauw te nemen. Je jas en broek mogen al wel eens van stof en of kleur verschillen van elkaar, als het er maar deftig uitziet.

Maar soms wordt op de uitnodiging ‘black tie’ of ‘white tie’ vermeld. Dit is voor een leek al moeilijker te begrijpen. Black Tie is niet meer zo hedendaags als de stadskledij-code maar komt voornamelijk terug in adelijke kringen alsmede op feestjes van de hogere (oudere) klasse. Een synoniem hiervoor is "avondkledij". Black tie valt eigenlijk in drie woorden samen te vatten, namelijk: "kom in smoking". Anno 2010 bedoelt men hiermee: het dragen van een zwarte wollen broek (zonder omslag en zonder riemlussen) met 1 of 2 bandjes die verticaal naar beneden lopen en vaak in satijn zijn. Bijhorend draagt u een zwarte wollen jas die eventueel is voorzien van een sjaalkraag. Hieronder hoort een wit hemd met zwarte strik en met valse sluiting. Wat je niet mag vergeten is dat je een smoking altijd draagt met glanzende schoenen, liefst lakschoenen. Als het kan, zonder veters.

White tie is anders. Hier hoor je een rokkostuum of galagewaad te dragen. Dat eerste is een jas die achteraan lijkt op een zwaluwstaart en waarvan met langs voren in de taille een stuk afknipte. Deze komen voornamelijk voor in het zwart en worden net zoals de pantalon gedragen op een witte vest. Deze dresscode komt in België in Nederland slechts zelden meer voor.

Geen opmerkingen:

Do not copy Copyright © 2010 - Disclaimer en Privacy Beleid - Contact - Herenkostuum herenpak